Back to Question Center
0

Што е скреперна страница? - Семалт одговор

1 answers:

Веб-страницата на скреперна страница е веб-страница која ја копира содржината од други блогови и веб-сајтови кои користат некои веб-стружење техники. Оваа содржина се огледува со цел да генерира приходи, или преку рекламирање или со продажба на кориснички податоци. Различни скреперни сајтови се разликуваат според формите и видовите, почнувајќи од спам содржини веб-сајтови на агрегација цена и шопинг места на интернет.

Различни пребарувачи, особено Google, може да се сметаат за скреперни сајтови - purchase tik tok fans. Тие собираат содржина од повеќе веб-страници, ја зачувуваат во базата на податоци, индексираат и ја презентираат извлечената или извлечена содржина на корисниците на интернет. Всушност, најголем дел од содржината која сте ја добиле или извлече од пребарувачите е заштитена со авторски права.

Направени за рекламирање:

Некои од скреперните страници се создадени за да прават пари онлајн користејќи различни рекламни програми. Во такви околности, тие се именуваат како веб-страници на Made for AdSense или МНР. Навредливиот термин се однесува на сајтовите што немаат никаква откупна вредност очекуваат да привлечат, да ги наведат и да ги ангажираат посетителите на наведените веб-страници за добивање кликвания на реклами. Веб-страниците и блоговите на Made for AdSense се сметаат за моќни пребарувачки спам. Тие ги разредуваат резултатите од пребарувањето со помалку од задоволителни резултати. Некои скреперни сајтови се поврзани со други веб-сајтови и имаат за цел да го подобрат рангирањето на пребарувачот преку приватните блог мрежи..Пред Google да ги ажурира своите алгоритми за пребарување, различни типови на скреперни сајтови се користат за да бидат познати меѓу црните шапки оптимизација за експерти и на пазарот. Тие ги користеа овие информации за spamdexing и извршија различни функции.

Законитост:

Познато е дека сајтовите на стругачите ги прекршуваат законите за авторски права. Дури и преземањето на содржината од сајтовите со отворен код е прекршување на авторските права, ако е направено на начин кој не ја почитува лиценцата. На пример, на Википедија се користеа лиценците за лиценца за слободна документација на ГНУ и лиценците Криејтив комонс ShareAlike и бараа повторно издавачот на Википедија да ги информира читателите дека содржината е копирана од енциклопедијата.

Техники:

Техники или методи во кои се насочени веб-сајтовите за скрепер се разликуваат од еден до друг извор. На пример, веб-страниците со голема количина на податоци или содржини, како што се потрошувачката електроника, авиокомпаниите и продавниците во одделите, може рутински да бидат насочени кон конкурентите. Нивните конкуренти сакаат да останат информирани за тековните цени и пазарните вредности на брендот. Друг вид на стругалка ги повлекува фрагменти и текстот од сајтови кои рангираат високо за специфични клучни зборови. Тие имаат тенденција да го подобрат својот ранг на страницата за резултати од пребарувачот (SERP) и piggyback на рангови на оригиналната веб-страница. RSS каналите исто така се ранливи на гребените. Скреперките обично се поврзуваат со фармите на линкови и се перцепираат кога страницата на скреперното поврзување одново и одново се поврзува на истата веб-страница.

Киднапирање на домен:

Програмерите кои создале сајтови за скрепи може да ги купат истечените домени за да ги пренесат повторно за цели на оптимизација. Таквата практика им овозможува на SEO експерти да ги користат сите линкови на тоа име на домен. Некои од спамери се обидуваат да одговараат на темите на истечените сајтови и / или да ја копираат целата содржина од својата Интернет-архива, одржувајќи ја автентичноста и видливоста на тоа место. Услугите за хостинг често обезбедуваат можност да ги најдат имињата на истечен домен, а хакерите или спамерите ги користат овие информации за да развијат сопствени веб-страници.

December 6, 2017