Back to Question Center
0

Интензивна обука дома за мобилност и флексибилност

1 answers:

Обуката за мобилност е многу важна. Со текот на времето знаењето за придобивките од обуката за мобилност се зголемува експоненцијално. Добрата мобилност ве заштитува од повреди и го подобрува целокупното здравје и издржливост.

Што е обука за мобилност? Кој може да има корист од тоа?

Метод Макиа е за мобилност и флексибилност. Флексибилност значи опсег на пасивна мобилност на одреден зглоб. Мобилноста значи управување и контрола на целиот опсег на движење на зглобот. Има луѓе кои се многу флексибилни, но сепак може да им биде тешко да направат длабок чист сквот со само нивната телесна тежина. Да бидат флексибилни и да имаат добра мобилност се две различни работи.

Предности за обука за мобилност Секој

Обуката за мобилност буквално може да им помогне на сите. Ова значи дека вреди да се направи обука за мобилност врз основа на вашите сопствени цели. На пример, ако сакате да станете спринтер од светска класа, не е корисно да се практикуваат премногу. Честото и екстензивно истегнување има ефект на намалување на мускулната еластичност. Но, како дел од методот Makia, кога ќе можете да направите разделување, значително ќе ви помогне да постигнете некои движења на моќ.

Динамична и изометриска истегнување

Навистина, на спринтер се препорачува да се направи помалку пасивно истегнување и да се концентрира на одржување на неговите / нејзините мускули "отворени" со активно истегнување. Динамично истегнување, изометричко истегнување и комбинации на овие се многу ефикасни начини за промовирање на способноста на телото да функционира. Тие не секогаш всушност ја зголемуваат должината на мускулите, туку најчесто ги менуваат механизмите за регулација, реакција и инхибиција.

Динамично истегнување е контролирано истегнување кое се одвива во движење, д. g. , технички фокусирани длабоки сквотови подложени на телесна тежина на лицето. Изометриското истегнување е протегање кое произлегува од работата на мускулите, д. g. , кога стои во положба за разделување која се протега. Овие комбинациски техники вклучуваат метод на релаксација на тензија и тензија-релаксација + активно држење-истегнување.

Пасивно истегнување е оној кој всушност додава дополнителна должина на мускулите. Меѓутоа, мускулите треба да бидат релативно "добро отворени" за пасивно истегнување за да бидат ефективни. Мускулите може да се чуваат "отворени" дури и кога вршат интензивна обука со вршење активни вежби за мобилност.

Пасивното истегнување значи да биде опуштено додека е во положба на истегнување, д. g. , стоење и свиткување напред. Навистина, пасивното истегнување треба да биде вклучено во обуката кога вашата намера е да стекнете повеќе опсег на мобилност.

Ризик поврзан посебно со долготрајно (30+ сек.) Пасивно истегнување е дека затегнатата тензија на мускулите е прекумерно намалена и ова резултира со намалена контрола над движењето, особено во екстремните точки на движењето. Кога тоа ќе се случи, ризикот од повреди се зголемува и кога се протега и во сите дејства каде движењето оди или може да оди, блиску до екстремните точки. Поради оваа причина, пасивните делови треба да се комбинираат со вежби за развој на контрола на движењето. Овој принцип игра одлична улога во Method Makia, каде што има потреба и за широк спектар на движење и за добра контрола на движењето.

Обука за силата која вклучува целосен опсег на движење

Понекогаш развојот на мобилноста, исто така, може значително да се потпомогне со целосна обука за опсегот на движење. На пример, infraspinatus мускулите на рамениците често се во толку слаба состојба што движењето на рамото може да биде ограничено. Кога тоа е случај, кога овие мускули се приближуваат до состојбата на истегнување, тие чувствуваат дека неконтролираната ситуација се доближува и тие "ги погодија кочниците".

Започнете лесно

Лесно треба да ги започнете вежбите за мобилност, дури и само заради развој! Кога некои луѓе го слушаат зборот "истегнување", тие го поврзуваат со болка и одвратност.

Сепак, вежбите за мобилност не треба да предизвикуваат болка, и тие не се нужно лоша работа. Ако морате да си натерате да направите нешто, вашето тело добива порака за приближување кон опасноста, а исходот не е добар. Кога правите пасивно истегнување, треба да се обидете да се фокусирате на изнаоѓање на состојба на релаксација, а кога активното истегнување на одржувањето на контролата е особено важно.

Разновидна обука за мобилност

Метод Макиа-обука вклучува многу разновидна обука за мобилност. Во многу аспекти, вежбите за силата развиваат мобилност самостојно, но ова може да се направи поефективно преку посебни вежби за мобилност Source .

February 16, 2018