Back to Question Center
0

Semalt објаснува што вештини треба да го совладате веб-стружењето

1 answers:

Ако барате податоци за гориво на вашето онлајн бизнис, не би било можно да собирате податоци едноставно пребарување на Google. Понекогаш мораме да користиме неколку веб роботи и гребење на податоци за да ги реализираме нашите проекти, а понекогаш и ние треба да развиеме основни вештини. Точно е дека пребарувачите може да ви помогнат да го пронајдете она што го барате, но за да успеете треба да ги развиете следниве вештини.

1 - free 1 hour vps server. Способност за читање на датотеката robots.txt

Треба да бидете во можност да ги читате и уредувате датотеките robots.txt правилно. Оваа датотека се користи за ограничување на роботите да ја удираат страницата премногу често. Во исто време, тоа ви помага да го задржите квалитетот на вашите гребени податоци и да ја подобрувате брзината на вашата веб-страница за човечки посетители. Затоа мора да научите како да ја уредувате датотеката robots.txt. Кога правилно ја уредувавте оваа датотека, ќе можете да се ослободите од лошите ботови кои не се во согласност со правилата и прописите на пребарувачите. Покрај тоа, можете да наведете различни веб страни во исто време и може да ги изгребете или извадите посакуваните податоци во склопот.

2..Поставување на инфраструктурата за податоци

Многу е важно да ја поставите инфраструктурата за податоци бидејќи ќе отклучи квалитетни податоци од целата веб-страница. На пример, треба да научите SQL, PHP и други слични јазици бидејќи помагаат да ја задржат инфраструктурата на вашите податоци на подобар начин. Обезбедувањето на пристап до SQL и поставување на инфраструктурата на податоци ќе ви овозможи да станете аналитичар за самопослужување, со што ќе добиете повеќе точни и добро изградени податоци во рок од неколку минути.

3. Основни идеи за HTML, CSS и JavaScript

Важно е да научите HTML, JavaScript и CSS ако сакате да го избришете целиот веб-сајт без да се загрозат квалитетот. Ако се прашувате како програмерите работат и не сте направиле ништо за да ги изгребате вашите веб содржини, време е да научите некои програмски јазици и да развиете неколку вештини. На некој кој никогаш порано не кодирал, концептите на HTML, JavaScript и CSS ќе бидат релативно нови. Можеби ќе треба да ги грешите податоците одново и одново сè додека не се добијат резултати од квалитет. Тоа е комплициран процес, но откако ќе се стекнете со знаења за овие работи, ќе можете да изгребате што повеќе веб страни колку што сакате, без потреба од алатка за обработка на податоци . HTML и CSS не се технички програмски јазици, така што тие се лесни за учење, и може да имате зафат за нив во рок од неколку дена.

4. Способност за пишување и мерење на ботови

Треба да бидете способни да ги разликувате добри ботови и лоши ботови. Добрите ботови помагаат да го индексираат вашиот веб-сајт во резултатите од пребарувачите, давајќи ви добро структурирани и квалитетни податоци. Од друга страна, лошите ботови се штетни за вашиот сајт и никогаш нема да ви обезбедат добро изведени податоци. Вие не само што треба да се разликува и добри ботови и лоши ботови, но мора да ги напишете и да ги рангирате ботови. Треба да се има предвид дека ботови се следниот чекор во еволуцијата на компјутерската и човечката интеракција. Тоа значи дека колку повеќе знаете за ботови и да ги напишете редовно, толку е поголема веројатноста да ги избришете податоците за квалитетот и да ги искористат предностите на вашиот бизнис.

December 14, 2017