Back to Question Center
0

BeautifulSoup да ја грабне содржината на веб-страница во пет минути - Семалт експерт

1 answers:

Прекрасна супа е Пајтон пакетот што се користи за анализа на XML и HTML документи. Таа создава разгледување дрва за веб-страници и е достапна за Python 2 и Python 3. Ако имате веб-страница која не може да се процени правилно, можете да користите различни BeautifulSoup рамки. Податоците извлечени ќе бидат сеопфатни, читливи и приспособливи кои содржат многу кратки опашки и долги опашки клучни зборови - ascot races ladies fashion.

Исто како и BeautifulSoup, lxml може да се интегрира со HTML. модел на парсерот погодно. Една од најкарактеристичните карактеристики на овој програмски јазик е тоа што обезбедува заштита од спам и подобри резултати за податоци во реално време. Двете Lxml и BeautifulSoup се лесни за учење и обезбедуваат три главни функции: форматирање, парсирање и конверзија на дрво. Во ова упатство ќе ве научиме како да го користите BeautifulSoup за да го дофатите текстот на различни веб-страници.

Инсталација

Првиот чекор е да се инсталира BeautifulSoup 4 користејќи пик. Овој пакет работи на двете Пајтон 2 и 3. BeautifulSoup е спакуван како код на Python 2; и кога го користиме со Python 3, тој автоматски се ажурира со најновата верзија, но кодот не се ажурира освен ако не го инсталираме целосниот Пајтон пакет.

Инсталирање на парсерот

Можете да инсталирате соодветен парсерот, како што се html5lib, lxml и html. парсерот. Ако имате инсталирано пип, ќе треба да внесете од bs4. Ако го преземете изворот, ќе треба да внесувате од библиотеката на Python. Ве молиме запомнете дека анализаторот lxml доаѓа во две различни верзии: XML парсерот и HTML парсерот. Парсерот HTML не функционира правилно со старите верзии на Python; Значи, можете да го инсталирате XML парсерот ако HTML парсерот престане да реагира или не се инсталира правилно. Парсерот lxml е релативно брз и сигурен и дава точни резултати.

Користете BeautifulSoup за пристап до коментари

Со BeautifulSoup, можете да добиете пристап до коментарите на посакуваната веб-страница. Коментарите обично се зачувуваат во делот за Коментар и се користат за правилно прикажување на содржината на веб-страницата.

Наслови, врски и заглавја

Можете лесно да ги извадите наслови, линкови и наслови на страници со BeautifulSoup. Вие само треба да го добиете обележување на страницата со посебен код. Откако ќе се добие обележувањето, можете да ги изгребате податоците од насловите и подброите.

Движење ДОМ

Ние можеме да се движиме низ ДОМ дрва користејќи BeautifulSoup. Тагови верижна ќе ни помогне да извлечеме податоци за SEO цели.

Заклучок:

Откако чекорите опишани погоре се завршени, ќе можете да го фатите текстот на веб-страница во склопот. Целиот процес нема да трае повеќе од пет минути и ветува квалитетни резултати. Ако барате да извлечете податоци од HTML-документи или PDF датотеки, тогаш ниту BeautifulSoup ниту Python нема да ви помогнат. Во такви околности, треба да се обидете HTML скреперна и лесно да ги анализирате вашите веб-документи. Вие треба да преземете целосно искористување на функциите BeautifulSoup за да ги изгребате податоците за цели на оптимизација. Дури и ако претпочитаме HTML парсери на lxml, сепак можеме да ги искористиме системите за поддршка на BeautifulSoup и да добиете квалитетни резултати за неколку минути.

December 22, 2017