Back to Question Center
0

Семалт Експерт кажува како е легализирање на веб-обработка на податоци со судска одлука

1 answers:

Иако е незаконски да ги избрише податоците од веб-страниците без експлицитна дозвола од сопствениците на сајтот, судијата неодамна донесе одлука поинаку под одредени околности. hiQ Labs неодамна поднесе тужба против LinkedIn за спречување на извлекување на податоците од страниците на LinkedIn.

Беше груб шок за повеќето луѓе на кои им било кажано на LinkedIn да им го дадат стартувањето на слободен пристап до своите веб-страници. hiQ ги користеше своите алгоритми за да открие кога корисникот на LinkedIn бара работа зависно од промените што ги прави корисникот на неговиот / нејзиниот јавен профил.

Алгоритмите работат на податоци извлечени од веб-страниците на LinkedIn. Како што и се очекуваше, LinkedIn не им се допадна и беа спроведени контрамерки за да се спречи hiQ од понатамошно вадење податоци. Освен техничките бариери што беа поставени, беа издадени силно формулирани законски предупредувања.

Стартувањето немаше друг избор освен да го реши проблемот законски. hiQ мораше да побара правен надомест. Компанијата сакаше LinkedIn да нареди да ги отстрани своите технички бариери. hiQ, исто така, сакаше да се легализира процесот на екстракција на податоците на LinkedIn.

За среќа за стартување, го доби она што го сакаше. Пресудата беше во корист на hiQ. LinkedIn беше наредено да ги отстрани сите контрамерки што го попречуваат hiQ од стружење на своите (LinkedIn) веб-страници и, исто така, да даде hiQ слободна рака бидејќи чинот е целосно легален. Судијата ја отвори својата одлука за фактот дека она што сака да се изгребе е податоци кои се прикажани за јавното мислење.

Судијата не само што му наредил на обвинетиот да го отстрани превентивниот механизам што се поставил против hiQ, туку, исто така, наредил обвинетиот во иднина да се откаже од таквите дела.

Промовирање на отворени веб-податоци

Додека пресудата е сеуште привремена забрана, воодушевено е да се слушне дека законот ги поддржува отворените веб-податоци и слободниот пристап до информациите на Интернет, бидејќи оваа одлука потврдува дека. Дури и ако конечната одлука ќе добие корист на обвинетиот, овој факт веќе е воспоставен.

Судијата ја промовираше оваа политика со исклучување на речиси сите аргументи на LinkedIn. Иако LinkedIn се обиде да утврди дека тужителот ја прекршил својата приватност, судијата се спротивставил на фактот дека обвинетиот исто така ги продава податоците.

Кога аргументот не водеше вода, обвинетиот, исто така, изјави дека чинот на hiQ бил во грубо кршење на Законот за компјутерски измами и злоупотреба (CFAA), бидејќи стартувањето им пристапило на нивните сервери за собирање податоци незаконски. Повторно, аргументот беше пробиен. Тоа беше одбиено врз основа на тоа дека hiQ само стружеше содржина на јавноста, не-заштитени страници.

Судијата го анализираше случајот како некој кој одеше во отворена продавница за време на работното време. За такво лице не може да се каже дека е прекршување. Значи, hiQ не беше прекршување. Интересно, судијата отиде понатаму да објасни зошто неговата одлука е во јавен интерес.

Во суштина, судот прифатил дека е во јавен интерес да им се дозволи да бидат запишани, извлечени и анализирани податоци. Значи, тоа ќе биде штетна политика за поттикнување на поставување на бариери за слободен проток на информации.

Што треба да научите од пресудата

Иако можеби немате причини да извлечете податоци директно од LinkedIn, треба да научите од владејачката. Подобро е да се игра безбедно со читање и почитување на роботите. txt датотека на сите веб-сајтови. Запомнете, пресудата е сеуште привремена забрана. На крајот би можеле да одат во прилог на LinkedIn.

Додека пресудата не може директно да влијае на вас, радосно е што еден федерален суд ја поддржува политиката за одржување на веб отворена за јавноста. Значи, информацијата треба да биде достапна и достапна за оние кои можат да бараат и добро да ја искористат.

Веб-податоците се исклучително корисни за секого, особено медиумските аналитичари, програмерите, научниците за податоци и некои други професионалци. Како таква, пресудата е добредојден развој Source .

December 22, 2017