Back to Question Center
0

Исклучување на ботови од Google Analytics - Објаснето од Семалт експерт

1 answers:

За оние кои се нови за идејата за упатување на спам во извештаите на Google Analytics, Мајкл Браун, Менаџер за успех на клиентите на Semalt Digital Services, претставува еден пример за такви.

ilovevitality.com е домен кој постојано се појавува во сообраќајниот извештај на некоја компанија. Ако некој го забележи ова име на домен што се појавува во извештајот, и со многу сообраќај од него, останете претпазливи, бидејќи не се вистински луѓе кои ја посетуваат страницата.

ilovevitality.com е работа на autoboot или боцкање бот чија примарна намера е да се насочи на страницата со толку многу сообраќај, доволно за да победи над сопственоста љубопитност за да видите што е уникатно за тоа. На крајот, лицето зад манипулативниот автоматски бот завршува добивање на сообраќај за нивната веб-страница. Проблемот овде е дека за страната на сопственикот на веб страната, ботови можат да ја уништат точноста и сигурноста на податоците за сообраќајот за нивните сајтови. Затоа, императив е да преземат афирмативна акција за да се ослободат или да ги филтрираат овие ботови од Google Analytics.

Постојат начини да се ослободите од ботумот за иловичност од извештаите на Google Analytics. Исто така, луѓето треба да научат како да идентификуваат бот од органски сообраќај. Но, прво, важно е да се разбере зошто тие треба да ги преземат сите овие акции и блок ботови:

Зошто блок ботови

Ботови се многу досадни ако некој има пробни со неколку различни. Ситуацијата станува уште полоша кога се појавуваат во извештаите на Google Analytics, бидејќи автоматски ги прави сите податоци неточни и не се употребливи за спроведување на маркетинг кампања. На пример, сите стапки на конверзии и податоци за целта на натпреварот пријавени се неточни. Податоците прикажани во графиконите се далеку од точни. Понекогаш, може да се мисли дека веб-страницата врши слабо, но во реалноста, тоа е подобро отколку што се очекуваше. Тоа значи дека сообраќајот на бот може да ги уништи сите перцепции за перформансите на сајтот.

ilovevitality.com е нов сообраќаен бот развиен за целни веб-сајтови. Таа има потенцијал да влијае на повеќе локации во еден ден. Експертите веруваат дека неговата цел е да ги продаде сопствениците на клучните зборови..Алатките што ги користи ilovevitality се со низок квалитет и имаат ужасен ефект врз веб-локацијата. Ако страницата добива премногу сообраќај од ilovevitality.com, сопственикот треба да запомни дека тие плаќаат за ресурсите што ги користат овие ботови. ilovevitality се потпира на сајтот хостирање на веб-сајт што значи дека на веб-сајтот ќе ги искористиме ресурсите што тие би можеле да ги користат за други продуктивни активности. Така служи како основа на постоењето на многу веб-администратори во моментов.

Блокирање на ботови од пристап до веб-страницата

Не постои начин да се разгледа ова, наместо преку датотеките на домаќинот. Може да додадете код во датотеката .htaccess за да бидете сигурни дека го блокира бот. Сепак, сосема е ризично да се плеткаш со датотеките на домаќинот. Алтернативата е да се ослободат од податоците.

Алтернативи за блокирање на ботови

Ова е стратегија за употреба на ниво на Google Анализа:

1. Отворете ги GA и упатете на табулаторот Admin.

2. Изберете соодветна сметка осигурувајќи дека постои една со нефилтрирани податоци.

3. Изберете филтри и кликнете на додадете нов филтер.

4. Поставете го филтерот за исклучување и одберете го референтниот сообраќај. Внесете го точното име на бот што предизвикува штета.

5. Зачувајте ги поставките.

6. Додека сеуште го гледаме истото, кликнете на стрелката под графикот во извештаите на GA.

7. Направете коментар за податоците што сте ги направиле промената Source .

November 29, 2017