Back to Question Center
0

Сегменти на Google Analytics - Семантска пракса

1 answers:

Кога станува збор за разгледување на анализата на Google со другите, мора да сте слушнале "Јас барам совети", "Никогаш не сум користел Google анализи" и други слични работи. Artem Abgarian, експерт Semalt , вели дека е важно да користите сегменти во Google Analytics, ако сакате да стекнете доволен број посетители на вашата веб-страница.

Што е сегмент?

Во Google анализи, сегмент е посебен вид на податоци или техника што ви дава идеја за квалитетот на вашиот сообраќај. Google аналитиката ни нуди многу шанси да ги подобриме вкупните перформанси на сајтот и сесиите, како и стапката на отскокнување на корисниците. Ако сакате да имате идеја за тоа каков вид на страници или статии добиваат повеќе погледи и колку органски погледи на вашиот сајт се добива, треба да го направите тоа со користење на GA сегменти - silo a grain mobile. Тоа исто така ќе ви помогне да ги стесните вашите податоци за да можете да добиете повеќе специфични и добро обучени резултати отколку порано.

Зошто ви се потребни сегменти?

Дозволете ми да ви кажам дека вашата веб-страница и нејзините податоци не можат да бидат заштитени или правилно агрегирани без сегментација. Ова може да ви помогне да направите вистински заклучоци. Експертите велат дека сите податоци и информации во агрегат се глупости, па мора да добиете сегментација. На пример, ако сакате да го осигурите квалитетот на посетителите на вашиот сајт, мора да ја поделите вашата Google анализи и нејзините податоци во сегменти и да создадете соодветни филтри..Податоците се толку агрегирани што не можете да изградите стратегии без соодветна сегментација. Може да продолжите да го промовирате вашиот веб-сајт и производи преку интернет, но нема да користите како што нема да добиете никаква продажба или ангажман на корисникот.

Како да креирате сегмент во Google Анализа?

Ако сакате да изградите сегменти во Google Analytics, првото нешто што треба да направите е да ги уредувате филтрите и да ги преименувате врз основа на природата на вашиот сајт. Дозволете ми да ви кажам дека сегментите се лесни за уредување, бришење или преименување, но не можете да ги отстраните вистинските податоци, бидејќи тоа може да го оштети вашиот веб-сајт во целина. За многумина од нас, никогаш не било важно да се создадат сегменти, но без него не може да се уверите во квалитетот на сообраќајот од пребарувачите .

Видови на сегменти

Постојат два главни типа на сегменти, сегменти на системот и сопствени сегменти. Сегменти на системот се оние кои нудат фиксни функции и опции во Google Analytics и тие не можат да се променат откако ќе се креираат. Тие, сепак, може да се прилагодат со вашите целни страници, како и со профилите на социјалните медиуми. Системските сегменти се корисни бидејќи тие се пријателски за мобилни уреди и можат да ви дадат многу погледи од мобилните уреди. Прилагодените сегменти се посложени и помалку популарни од сегментите на системот. Тие исто така нудат различни опции за избор во Google Analytics. На пример, можете да креирате сегменти кои ги филтрираат посетителите кои трошат помалку од триесет секунди на вашата веб-страница. Исто така, можно е да се креираат сегменти за да ги гледаат странските насоки на вашите веб-страници. Сето ова ќе ги подобри вкупните перформанси на вашиот сајт, а квалитетот на вашиот сообраќај ќе се подобри од целина.

November 29, 2017