Back to Question Center
0

Семалт Експерт дели Водич за исклучување на ботови за пребарување и пајаци Од Извештаите на Google Analytics

1 answers:

Извештајот на Google Analytics за веб сообраќај е предност за сопственикот на веб страната. Меѓутоа, понекогаш може да биде бесконечна битка меѓу доброто и лошото. Некои луѓе можеби не се свесни за фактот дека некои од податоците за сообраќајот содржани во извештајот на Google Analytics доаѓаат од роботи. Онлајн ботови и пајаци се зад искривени податоци извештаи во ГС. Тие имаат потенцијал да влијаат на тоа како податоците се отсликуваат што може да биде штетно за здравјето на маркетинг кампањата и последователните одлуки - gerenciador financeiro para empresas.

Сепак, сопствениците на сајтови не треба да се грижат многу, бидејќи постои начин да се открие и да се ослободи од сообраќајот генериран од пајаци и ботови. Тоа значи дека тогаш информациите обезбедени од Google Analytics ќе бидат многу посигурни по спроведувањето на овие задачи. Не постои одреден начин да се спречи спам-бот да стигне до веб-страница. Дури и така, постои начин на кој корисниците можат да го исклучат сообраќајот на спам и пребарувачки бот од извештаите. Голем процент од овие ботови се подложни на овие методи.

Следејќи го водичот за имплементација од Џејсон Адлер, водечки експерт за Семалт , може да се зголеми вредноста и сигурноста на алтернативниот број на регистрирани посети.

Користењето на информации од извештај за бесплатни ботови го прави поверодостојно. Исто така, им овозможува на сопственикот да ги провери платформите за посетители. Врвови и корита стануваат очигледни и појасни во графиконите што се креирани.

Google Analytics користи JavaScript..Тоа беше тешко за ботови за пребарување и спам за да ползи JavaScript. Како што технологијата продолжува да се развива, исто така се развива програмерите. Сега, спам-ботови можат да забележат слабости во JavaScript, како и да ги индексираат за информации. Постојат неколку ботови кои Google Analytics ги исклучува од својата анализа. Сепак, има и добар број на корисници на спамирање на веб-сајтови и кршење на сервери, што значи дека тие се уште ќе се појават во податоците за анализата

Како да ги исклучите ботови на пребарувач во Google анализи

Сега е можно да се филтрираат податоците од сообраќајот на веб-страница, за да се види кој од нив е од природна човечка активност и она што доаѓа од спам и ботови за пребарување. Моќта да се направи ова лежи во рамките на функцијата за да се исклучат сите хитови од познати ботови и пајаци. Ова е полето за избор во делот за администрирање View во GA.

Чекори за следење за исклучување на сите познати ботови и пајаци

1. Креирајте приказ "тест" во рамките на Google Анализа

Тој му овозможува на корисникот да ги направи промените што ги посакуваат, додека го одржуваат интегритетот на нивните оригинални податоци во главниот изглед. Исто така, дејствува како извор на споредба, така што сопственикот може да ги идентификува промените што се одвиваат по исклучувањето. Со задоволителни резултати, сега исклучувајте ги ботови од главниот изглед.

2. Елиминирање на ботови и пајаци

Одете до делот Администратор на алатката Google Analytics, изберете поставувања за преглед и проверете ја опцијата за исклучување на сите хитови од ботови и пајаци. По завршувањето на ова, сообраќајот сега ќе биде ослободен од сите пребарувања и спам бот сообраќај, што го прави полесно и појасно да известуваат за човечкиот сообраќај.

3. Аннотирај во Google анализи

Креирајте забелешки во графиконите на GA за да забележиш каков било сообраќај се намалува по имплементацијата на исклучувањето на сообраќајниот бот.

Заклучок

Може да се забележи опаѓање на сообраќајот, што зависи од големината на сообраќајот генериран од ботови. Приказот на тестот и главниот преглед ќе помогнат да се утврди каде сообраќајот се намалува, со што известувањето станува посигурно.

November 28, 2017