Back to Question Center
0

Семалт Експерт: "Suspended" банкрот на Alert-Account "е е-пошта за е-пошта

1 answers:

Неодамна, експертите открија нова форма на фишинг напаѓачите кои ги користат за да ги измамат потрошувачите. Тие ги користат известувањата на Банката на Америка за да ги информираат корисниците дека некој користел неважечко корисничко име за да добие пристап до нивните сметки. Тие потоа создаваат итна приказна од ова, укажувајќи дека активноста треба да резултира со суспендирање на нивната сметка, ако тие одлучат да не преземат какви било дејства. Очигледно, постои причина за аларм бидејќи овие се фишинг тактика што ги наведува корисниците на веб-страница која се обидува да ги украде нивните информации - σκρουτζ καλλυντικα.

Мајкл Браун, Семалт Менаџер за успех на клиентите, кажува дека во минатото, хакерите ги користеле истите методи одново и одново. Се чини дека е фишинг правило кое вклучува одредена банка. Причината зошто тие исцрпно ги користат овие методи е дека тие покажуваат резултати, а во повеќето случаи, во нивна полза. Со право на ингеренциите, како и соодветните лозинки, фишинг хакерите можат да исчистат банкарска сметка на лицето.

Е-поштата што ја користат е слична на онаа што банката ќе ја испрати. Сепак, за невешт корисник, може да ги измами да веруваат дека тоа е навистина е-пошта од Банката на Америка. Внатре во е-поштата, е детална сметка за тоа како неважечка IP адреса се обидува да се логира во профил нелегално..Потоа сугерира дека банката последователно ќе ја суспендира сметката како мерка на безбедност. За да може корисникот да пристапи до информациите за фактурирането, постои Вграден URL, кој бара од корисникот да ги провери деталите на корисникот. Понатаму, е-поштата истекува по 24 часа.

Изгледа веројатно, нели?

Фишинг е нелегална активност, извршена од сајбер гласачи кои се обидуваат да се маскираат како доверлив субјект. Од примерот даден погоре, сајбер дупката направи да изгледа како да беа Банката на Америка. Тие тврдат дека се член на услужен тим кој работи со банката за да му помогне на сопственикот на сметката. Фишинг-пораките имаат една заедничка карактеристика што е тоа што содржи прилог или вградена врска која ги поттикнува корисниците да ги преземат или кликнат.

Линкот обезбеден во е-пошта пренасочува на лажен веб-сајт кој се обидува да phish податоци од посетителите. Сепак, добрата вест за корисниците е дека сајтот беше неодамна снимен. Од она што луѓето го знаат за фишинг-сајтови, можеби од експерти или лично искуство, постои голема веројатност дека кога локацијата е жива, побара од корисниците да се вклучат со деталите на Банката, како што се најавата и лозинката на Банката на Америка. Тие можеби отишле да побараат повеќе лични информации во случај кога веб порталот ги барал.

Спам и фишинг измама пораки бомбардирам на интернет и сметка за милијарди пораки испратени до интернет корисниците во еден ден. Колку што има пријавено опаѓање на бројот на спам-пораки испратени на глобално ниво, корисниците треба да знаат како да забележат еден и да се заштитат себеси. Златното правило овде секогаш е да се потсетиме да не давате лични информации од луѓе кои работат на сајтови кои изгледаат сомнително. Следно, ако некој добие е-маил сличен на оној опишан погоре, преправајќи се дека доаѓа од Банката на Америка, од суштинско значење е да не кликнат на него.

November 28, 2017