Back to Question Center
0

Semalt Expert: Windows компјутер заштита од вируси и малициозен софтвер

1 answers:

Постојано менување на Windows не прави да можеме да им препорачаме на некој од најдобрите антивирусни програми и покрај тоа што трошат повеќе од 20 години, што укажува на неколку антивирусни програми на луѓе. Сепак, основниот концепт е дека колку е повеќе свесна дека лицето е изложено на ризик, толку е помала веројатноста дека тој или таа ќе го заразат компјутерот, а не само со Анти-Вирусот.

Оливер Кинг, менаџер за успех на клиентите на Semalt Дигитални услуги, дава увид во упатството за заштита на Windows PC.

Закани со малициозен софтвер

За разлика од минатото, кога аматери ќе воведат малициозен софтвер, во денешно време, малициозен софтвер станува голем бизнис. Прво, тие собираат лични информации кои вклучуваат, но не се ограничени на лични финансиски детали и лозинки. Покрај тоа, тие развиваат начини да ги уценуваат луѓето за ransomware. За да се спротивставите на сите овие, осигурајте се дека не сте сигурни за резервни копии за она што сметате дека се важни информации.

Кодирање и скрининг

Windows е заслужен за иницирање AV производи за борба против несигурноста. Поточно, воведувањето на Trustworthy Computing Initiative од страна на еден од основачите на "Мајкрософт", Бил Гејтс ја направи безбедноста највисок приоритет. Денес, Windows 10 вклучува неколку безбедносни и технологии со цел да се ублажат можните закани. Всушност, разумно е да се заклучи дека Oracle java, која е трето лице корисник и други Adobe софтвер, претставува главна закана.

Покрај тоа, веб-прелистувачите прават значителен напредок во обезбедувањето на нивните производи.На пример, Chrome обезбедува прелистувач со тоа што е sandboxed, од друга страна, Google го воведува она што тие го нарекуваат" бубачка кои ги ангажираат експерти за да бараат дупки за јамка во Хром или Андроиди. Тие плаќаат огромна сума, до сто илјади американски долари или повеќе од три милиони минатата година.

Покрај тоа, Google излезе со "безбедно пребарување" каде што може да се идентификуваат веб-сајтови кои не содржат малициозен софтвер. Сите Safari на Apple, Firefox, Chrome и Вивалди го користат овој метод додека Windows 10 применува SafeScreen филтер. Освен тоа, оние што користат Windows 10 треба да ги ажурираат своите прелистувачи со користење на алатки како што се Patch My PC, Личен софтвер инспектор или користење на Kaspersky Software Updater.

Проблемот со АВ

Џастин Шух, експерт за безбедност на Chrome, го нападна Веселин Бончев, експерт за AV. Исто така, Роберт О'Калахан е на рекордно советување на луѓето да го оневозможат AV софтверот, но не и на Microsoft. Затоа, стана норма што програмерите не ги советуваат луѓето за тоа зошто AVs не работат, бидејќи на некој начин тие имаат корист од соработката на AV. Сепак, Windows останува најмалку критикуван, што може да ја направи најдобрата алтернатива.

Начини за спречување на ова

Експертите веруваат дека AV не е најдобра опција, еден од најдобрите начини е да се користи Windows 10 со помош на SmartScreen филтер, основна телеметрија и хеуристика базирана на облак. Второ, користете Windows, а не како администратор, туку стандарден корисник. Трето, обезбедете редовно ажурирање на софтверот на компјутерот. Во прилог на тоа, направете резервна копија на сите ваши податоци. Покрај тоа, периодично се кандидира за вашиот најдобар антивирус и на крај користите Windows 10 за обновување, ресетирање и обновување опции.

AV Choice

Од друга страна, за оние кои не користат Windows, постојат некои од најдобрите AV на пазарот што ги вклучува, Avast, AVG, Bitdefender, Kaspersky и Trend Micro Source . Секогаш е препорачливо да се користи оној кој одговара на вашите потреби врз основа на перформансите

November 28, 2017