Back to Question Center
0

Semalt Expert: Зошто и како да известува за внатрешен и надворешен сообраќај во Google Analytics

1 answers:

Кога станува збор за поставување сметка на Google Analytics, од витално значење е да ги разликувате внатрешните извори на сообраќај од надворешни извори. Ние обично започнуваме со добивање на вашата IP адреса, а потоа продолжиме да го блокираме внатрешниот сообраќај, така што само внатрешниот сообраќај ќе биде прикажан во извештајот. Ние, исто така, можеме да избереме да го споредиме надворешниот сообраќај наспроти внатрешниот сообраќај, можеби преку поставување различни погледи и филтри.

Јулија Вагнева, Виш менаџер за успех на клиентите на Севалт , овде претставува пригодна практика во овој поглед.

За да го одржите вашиот внатрешен сообраќај одделно од вашиот надворешен сообраќај, мора да бидете свесни за сите внатрешни IP адреси на вашата организација. Можете да контактирате со ИТ одделот на вашата компанија ако ви е потребна комплетна листа на сите внатрешни IP адреси - storing soybeans moisture. Ова може да биде или една IP адреса или повеќе адреси за различни згради или одделенија.

Меѓутоа, ако овие податоци не ви се достапни, секогаш можете да ја одредите вашата сопствена IP адреса и оние на другите преку пребарувањето на Google "Што е мојата IP адреса". За мали организации, ова е веројатно да биде само една IP адреса која се користи од сите компјутери во системот.

Доколку анализата на внатрешните податоци за сообраќајот нема релевантност за вашата организација и никогаш нема да биде, тогаш препорачливо е да го блокирате од сите податоци за известување. Ова може да се постигне преку исклучување на внатрешни податоци од стандардниот приказ на Google Analytics..

Додека правите модификации на стандардната е прилично екстремна задача, може да биде корисна во случај дека однесувањето на веб-страниците на внатрешните корисници има тенденција да ги скрати статистиките. Јасно е дека статистиката на внатрешни корисници никогаш нема да биде потребна. Ако мора да го зачувате интегритетот на комбинираните надворешни и внатрешни податоци, наместо тоа ќе треба да го споредите внатрешниот и надворешниот сообраќај.

Процесот за блокирање на внатрешниот сообраќај е доста лесен. Се што треба да направите е да се најавите на вашата сметка на Google Analytics и да ја посетите административната табла. Потоа треба да ја изберете сметката и имотот за кои сте наменети за исклучување на сообраќајот, Изберете филтри под табулаторот Сите веб-страници и одберете New Filter.

Можете да го именувате филтерот Исклучи внатрешен сообраќај. На крајот, ќе изберете претходно дефиниран филтер, проследен со Исклучи и потоа внесете ја вашата внатрешна IP адреса. Ако имате повеќе адреси за блокирање, едноставно морате да го повторите процесот.

Ако сметате дека е важно да се разбере однесувањето на надворешните и внатрешните корисници, од витално значење е да го задржите интегритетот на приказот на сите веб-страници. За да се постигне ова, сè што треба да направите е да креираме нови ставови направени специјално за вашиот надворешен и внатрешен сообраќај. Во овој случај, внатрешен приказ е создаден со вклучување на сообраќај од внатрешни IP адреси. Од друга страна, надворешен изглед се создава со исклучување на целиот внатрешен сообраќај.

Откако ќе поставите надворешни и внатрешни погледи, може да префрлувате помеѓу сите веб-страници, надворешни и внатрешни погледи за да бидете сигурни дека вашето известување е темелно. За да добиете пристап до секој приказ, можете да ја посетите табулаторот Главна страница на Google Анализа. Алтернативно, можете да одберете да скокнете до вашиот изглед директно од паѓачкото мени.

November 29, 2017