Back to Question Center
0

Семалт ги насочува како да ги блокира копчињата за Интернет и Darodar ботови

1 answers:

Многу сопственици на веб-сајтови забележале darodar.com и домените buttons-for-website.com прикажани во извештаите на Google Analytics. Тие претставуваат како референтери кои испраќаат значителен износ на сообраќај - it tech companies in Portland. Тие не прават многу штета на страницата, но бројот на посети што ги презентираат на веб-сајтот влијаат на стапките на отскокнување и времето поминато на страната. Резултатот е дека алгоритмот за пребарување на Google ќе го третира како прашање за квалитет и дека луѓето не го најдат она што го бараат на страницата. Следствено, тие го намалуваат рангирањето за пребарување на веб-страницата. Тоа не може да изгледа многу за големите организации, туку за мал бизнис со веб-сајт, може да ги направи или да ги скрши своите операции.

Александар Пересунко, менаџер за успех на клиентите на Семалт , овде нуди неколку практични начини како да го надминете овој проблем.

Двајцата роботи се поврзуваат со некоја локација која се чини дека е легитимна. Се чини дека Darodar нуди анализа на сајтови за корисниците, додека копчињата за веб-страници им овозможуваат на претпријатијата да ги споделат своите URL-то преку такви работи како + AddThis. Тука се чини дека прашањето за легитимноста завршува, иако, бидејќи некои извори ја откриваат злобната намера на овие две локации. Darodar е околу повеќе од копчињата за веб-сајт, и создаде "ботнет". Ботнет е мрежа од заразени компјутери чија намера е компромитирање на компјутерската безбедност. Таа им овозможува на хакерите со слабостите што им се потребни за да се врати влезот во системот. Оној кој го контролира ботнето ги насочува активностите на овие мрежи.

Ботнет вклучува илјадници IP адреси, што го отежнува успешно да го блокира роботот преку IP Exclusion in Analytics. Честите статии укажуваат на фактот дека бот продолжува да ги инфицира веб-страниците преку една или повеќе програми со вграден вирус. Soundfrost е едно популарно преземање на корисни што го содржи наведениот вирус.

Користење на роботите..txt методот за блокирање на копчиња за веб-страница и darodar, како што би се со другите роботи / пајаци, нема да биде толку ефикасен, бидејќи неговите директиви се потпираат на доброволно усогласување. Ако сопственикот во моментов работи со Black Hat стратегии, нивните активности не се во согласност со утврдените упатства.

Дародар бот има неколку намени. Една од нив е вештачко зголемување на оптимизацијата на страницата со насочување на сообраќајот на страницата. Неговата конфигурација е на таков начин што не се појавува како роборец. Изгледа како вистински посетител и пребарувачот ќе го вклучи во нивните извештаи, што ќе доведе до превиткување во податоците на Анализа. Ова е познато како поврзување на спамирање, нешто што стана помалку ефикасно поради неодамнешните ажурирања на алгоритми.

Википедија дефинира spam spam како форма на spamdexing која вклучува повтори барања со користење на лажен URL на реферер на веб-страница на која спамер сака да рекламира. Веб-страниците потоа ненамерно се поврзат со местото на спамер, кое евидентира како сообраќај за нив. Тоа е од корист за спамер бидејќи слободните врски помагаат да се изградат нивните рангови за пребарување.

Други улоги кои ги користат ботнетите се нападите на одбивање на услуга, кликнување на измама, спамдекционирање, кражба или лични и финансиски информации, SMTP mail релеи за спам и рударски биткоини. Врз основа на овие наоди, би било непожелно да се има таков сообраќај на веб-страницата.

Копчиња за веб-страница има слични функции, само што неговата испорака е малку поинаква. Тој нуди практична алатка за споделување на веб-страниците. Во моментот кога сопственикот го инсталира, тој создава портал кој луѓето можат да го искористат за да го киднапираат веб прелистувачот на посетителите на нивната страница.

Копчиња за блокирање за веб-страница и Darodar

Опцијата за блокирање на копчиња за веб-страница и darodar со користење на исклучување на IP за да се спречи сообраќајот од нив нема да биде толку успешна. Причината е што тие имаат и многу IP адреси кои го движат сообраќајот на страницата. Алтернатива е да ја уредите. Htaccess датотеката за секој од овие домени и да го блокира сообраќајот од таму. За да го направите ова, мора да пристапите до root директориумот на веб-домаќин кој го сочинува веб-страниците на WordPress. Осигурајте се дека го користите системот Apache, кој го користат повеќето провајдери на услуги. Ако немате искуство со промена на .htaccess датотеките, побарајте од вебмастерот да ви помогне со тоа, бидејќи секоја мала грешка може да доведе до паѓање на целата страница.

November 29, 2017