Back to Question Center
0

Semalt: Како да ги блокирате ботови од удирање на вашиот веб-сајт

1 answers:

Ботови се во основа лажни и автоматски програми кои сурфаат на вашата веб-страница за извршување на различни задачи. Тоа е кратка форма на роботи и може да го оштети вашиот сајт во голема мера. Некои од примерите на ботови се оние кои се на црната листа од пребарувачите . Некои ботови ги посетуваат вашите веб-страници и ви испраќаат спам во голем број, додека други ги испитуваат вашите сајтови за безбедносни слабости. Пред да блокирате ботови од гледање на вашиот сајт, важно е да го хостирате вашиот веб-сајт на веб сервер на Apache. Плус, вашиот веб-домаќин мора да ви обезбеди објект на ".htaccess overrides", и ќе треба да го овозможите што е можно побргу. Ќе морате да ги проверите суровите блогови на страницата и да го ставите вашиот сајт хостиран со комерцијален веб-домаќин.

Рос Барбер, Менаџер за успех на клиентите на Семалт , во овој напис ги објаснува некои практични совети.

Блокирање на несакани ботови

Тоа е безбедно да се каже дека блокирање на несакани ботови е како да се обидуваат да се ослободи од вируси или штетници. Можете да ги блокирате ботови само кога целосно ги идентификувате. Прво, треба да ја одредите IP адресата од која доаѓаат ботови. За ова, можете да го преземете вашиот блог од веб-домаќин, да ја декомпресирате со помош на архиви и да се отвори во уредник со обичен текст. Овде можете да забележите дали вистински луѓе или ботови се во посета на вашиот сајт. Следниот чекор е да ги лоцираме записите кои припаѓаат на ботови и да ги барате низите на кориснички агенти..

Забележете ги IP адресите што ги користат ботови

Најчесто, луѓето не знаат како да ги запишат IP адресите што ги користат ботови. Бидете внимателни додека го правите тоа, бидејќи вашиот сајт може да се оштети ако не ги блокирате овие IP адреси што е можно порано. Некои вируси и малициозен софтвер може да ги инфицираат вашите компјутери или мобилни уреди додека ги блокирате ботови. Ако видите дека истите ботови доаѓаат од исти или различни IP адреси, мора да ги спречите сите нив за неколку минути и да го освежите вашиот веб прелистувач.

Преземете ја вашата .htaccess датотека

Тоа е уште еден начин да се ослободите од ботови и лажен сообраќај. Морате да ги преземете вашите. Htaccess фајлови користејќи FTP или SFTP клиент. За ова, треба да ја посетите врвниот веб-директориум на вашата веб-страница, каде што се наоѓаат почетните линкови. Овде можете да ја најдете оваа датотека и да ја преземете најрано. Ако не ја најдете оваа датотека тука, тогаш можете да го најдете на друго место во зависност од FTP програмата што ја користите.

Отворете или создадете датотека .htaccess

Откако ќе ја лоцирате датотеката, следниот чекор е да го отворите и да ги прилагодите неговите поставувања. Креирајте празни документи и ставете ги своите податоци таму. За блокирање на одредена IP адреса, на пример, 127.0.0.1, треба да ја додадете во вашата .htaccess датотека и кликнете на копчето Блокирање.

За да ги блокирате ботови од стрингови на корисникот, треба да ги барате низите со робот и оние што содржат обични букви од азбуката без простор, коса црта и знак за интерпункција. Откако ќе го најдете, лесно можете да го блокирате во вашиот уред и да го задржите вашиот веб-сајт безбедно Source .

November 29, 2017