Back to Question Center
0

Semalt: Како да се елиминира бот сообраќај од Google Analytics

1 answers:

Дали сте забележале дека бројот на ботови што се мешаат со вашиот сајт експоненцијално се зголемува? Ако вашиот одговор е "да", Макс Бел, менаџер за успех на клиентите на Semalt , ќе ви помогне да се справите со овој проблем! Како и секоја веб-платформа, Google Analytics е немоќна за спам и бот активност, која влијае практично на секоја страница. Всушност, тоа е проблем што се претвора во вистинска главоболка за онлајн рекламни.

Што е бот сообраќај?

Во Google анализи, терминот "bot activity" се користи за опишување на страницата под напад на малициозни ботови и роботи. Ваквата активност на злонамерен активност на веб-страница, може значително да ги намали вкупните перформанси и да влијае на нејзината содржина.

Како да направите разлика помеѓу Bot активност во Google Analytics?

Еве еден чекор по чекор упатство за да ги пронајдете активностите на бот во Google Analytics:

  • Притиснете Acquisition поставено во левата страна, во тој момент кликнете Channels и All Traffic. Потоа одете во делот за стандарден канал во извештајот и кликнете на Препраќање.
  • Дали знаете поголемиот дел од вашите извори за упатување? Ако вашиот одговор е не, и тие не изгледаат значајни за вашиот потфат, ова може да биде примарна информација за прикажување дека ова е бот сообраќај..На дното на страницата кликнете на "покажи редови" за да добиете целосен преглед на реферали.

Треба да го следите вашиот спам според насоките прикажани во правилата погоре, но само за да бидете запознаени со најреномираните спамери, ние собравме неколку случаи за вас:

  • 4webmasters.org
  • trafficmonetize.org

Како да се превиди Бот активност во Google Analytics?

Додека Google не го реши ова прашање, постојат неколку алтернативи што може да ги разгледате во меѓувреме.

  • Еден од најдобрите начини да се справи со проблемот што е опишано е да се создадат канали кои застануваат специфични бот или ботови кои негативно влијаат врз вашите податоци.
  • Направете преглед на значителен број области и поддомени што ги следите во Google анализи.
  • Друга алтернатива што може да се изврши е да внесувате сè во Excel листови и да ги добиете информациите што ви се потребни.

Последна, но не и најмалку опција е да се осигура дека сообраќајот на бот не влијае на вашите податоци за анализа на Google. Додавањето канали е најдобриот пристап за извршување. Едноставно следете ги овие совети, и никогаш повеќе нема да се соочите со проблемот опишан погоре!

November 28, 2017
Semalt: Како да се елиминира бот сообраќај од Google Analytics
Reply