Back to Question Center
0

Semalt - Како да се идентификуваат и да се борат Дух спам Користење на Google

1 answers:

Спам се случува кога се примени несакани податоци. Овој тип на спам е во две категории. Спам за спамери и спам од Дух. Да се ​​ослободиме од сообраќајот на спам од Дух е разумно, но треба да се идентификува кој тип на малициозен софтвер е присутен, прво и основно.

Роботите се тип на спам кој всушност го посетува вашиот сајт со испраќање ботови кои сосема ги игнорираат правилата како оние во robots.txt. Кога ќе излезат од локацијата, трага од легитимна посета во податоците на Google Analytics останува зад себе, но за жал тоа е лажна. Тие се исклучително тешко да се идентификуваат, бидејќи тие се кријат зад референции слични на вистински веб-страници и со сличен URL-то.

Френк Абањале, менаџер за успех на клиентите на Семалт , го споделува своето искуство за успешно да се бори со спам од Дух.

Духовите се најчестиот спам. За разлика од роботите, тие немаат никаков контакт со вашата веб-локација, туку се префрлуваат на вашиот Google аналитички сервер преку тројански премин преку кодовите за следење на Google Analytics. Тие влегуваат преку вашите кодови со нивно стекнување од трета страна или случајно генерирани кодови за следење (UA-XXXXXX-Y). Бидејќи тие не пристапуваат до вашиот сајт, тие користат Протокол за мерење за да ги изменат податоците на Google Analytics .

Повеќето луѓе често се прашуваат зошто треба да се повлечете со спам од духови. Спам има катастрофални ефекти во анализата на веб-страниците на корисниците. Тие ја деградираат интернет брзината на корисникот со зголемување на оптоварувањето на серверот. Иако тие не се мешаат прецизно со Search Engine Optimization, манипулираните податоци не го отсликуваат вистинското онлајн однесување на корисникот. Конечно, вашата пребарувач оптимизација ќе биде засегната во тоа што вашиот ранг на пребарување ќе падне поради несоодветно донесување одлуки и непрецизни пресуди.

И покрај ова, штета на клучните показатели како ангажмани, сесии и стапки на конверзија чии податоци се трансферирани на спротивните краеви на спектарот, нема да ја вознемират пребарувачката страница за истражување (SERP). Едноставно, иако Google Analytics е популарна аналитичка услуга, не секоја страница користи Google Analytics. Ова објаснува зошто сите податоци од анализата на Google нема да влијаат на рангирањето од страницата на Google.

Постојат начини да се справи со духот спам користење на Google Analytics. Овие начини вклучуваат чекори кои користат еден филтер против духот спам..Препорачливо е поради тоа што корисникот го ажурира и додава нов код за следење. Инаку, потребно е малку одржување од корисникот. Конечно, идентификувањето на сомнителни имиња на хостови помага при држење на спам од влез во податоци на Google Analytics.

Чекорите се:

Прво , одете во Google анализи (каде што гледате сообраќај на веб-страница ) и идентификувајте го табулаторот за известување. Во левиот панел, лоцирајте ја "Публика" и кликнете на неа. Движете се низ левиот панел и идентификувајте "Технологија" и кликнете на неа. Проширете на технологијата и изберете "Мрежа". Ќе се појави Мрежен извештај и покрај неа, кликнете на 'Hostname'. По ова, ќе се појави листа на имиња на имиња, вклучувајќи ги и оние што се користат од спам. Потоа можете да ги наведете важечките име на хостови. На пример, yourmaindomain.com или seosydney.com.

Второ , ги вклучуваат сите имиња на хостови и создаваат регуларен израз. На пример, seosydney \ .com | yourmaindomain.com.

Трето , создаде сопствен филтер. Кликнете на табулаторот "Администратор" на левата страна десно на дното (осигурете се дека имате преглед без филтри). Кликнете на 'Сите филтри' и потоа кликнете '+ Додај филтер' копче. Под 'Филтер тип' кликнете 'Прилагодено'. Ова создава нов сопствен филтер. Создади име на филтер. Изберете за да го вклучите 'Hostname' откако ќе го проверите менито 'Вклучи'. Копирајте го вашиот регуларен израз во полето "Филтер шема".

Последно , одете во Apply Filters и изберете 'Master' и потоа 'Add' во избраниот поглед. Изберете 'Save' и применувајте ги вашите резултати.

Сепак, препорачливо е секој пат кога ќе додадете код за следење на било која услуга, најдобро е да го додадете овој код на крајот од филтерот Source . Ова помага во отпуштање на било какво појавување на духовен спам

November 28, 2017