Back to Question Center
0

Semalt - Како да се ослободите од бот сообраќај во вашата Google анализи

1 answers:

Не би било погрешно да се каже дека податоците се камен-темелник на сите онлајн бизнис и маркетинг одлуки. За нас е важно да развиеме разбирање на нашите податоци и да осигураме дека се во согласност со актуелните маркетинг трендови. Исто така, треба да го оцениме однесувањето на корисниците на нашата веб-страница и да знаеме сè за промените во индустријата. Ова е можно само кога ние исклучиме бот сообраќај од Google анализи и се фокусираме на добивање на посакуваните резултати.

Александар Пересунко, менаџер за успех на клиентите Семалт , открива некои маркетинг тајни во овој поглед.

За да се соберат податоци, треба да користите различни аналитички и мониторинг опции. Сепак, Google Analytics е најочинета и најшироко корисна алатка. Ова ви овозможува да најдете легитимност на вашите податоци и да ви покажете точни резултати. Повеќе од две милијарди веб-сајтови користат Google Analytics за да го оценат и анализираат квалитетот на нивните посети. Бот сообраќај е нешто што може да наштети на вашиот веб-сајт и може да направи да се чувствувате страдаат на интернет. Тоа на крајот води кон погрешни заклучоци, проценки и претпоставки, а со тоа влијае на ефикасноста и кредибилитетот на вашиот сајт.

За ботови

Ние не треба да заборавиме дека за сите човечки хитови има бот хитови на серверот.Значи, е безбедно да се каже дека ботови станаа суштинска и мора компонента на било која веб-страница. видови на ботови: добри ботови и лоши ботови

Добар ботови се оние кои се однесуваат убаво и се поволни за вашата веб-страница, додека лоши ботови се оние кои се создадени од хакери и напаѓачи и тие имаат намера да индексираат и индексираат вашиот сајт нелегално. Извештајот открива дека повеќе од дваесет проценти од целиот сообраќај испратен од добри ботови е претекнат од злонамерни и опасни ботови. Значи можеме да кажеме дека ботови не можат да бидат пријателски распоредени по секоја цена и треба да се ослободат од што е можно порано.

Два други видови на ботови се бојни духови и зомби ботови. Духовите ботови се оние кои не ја посетуваат вашата веб-страница, но ги покажуваат сличните резултати, додека зомби ботови се оние кои целосно го прават вашиот веб-сајт. Тие произведуваат извештаи во Google Analytics и претендираат да бидат вистински. Тие ги внесуваат нивните специфични кодови на вашите аналитички податоци и се обидуваат да му наштетат на еден или на друг начин.

Како да го исклучите ботскиот сообраќај

Google неодамна објави дека постојат неколку решенија за филтрирање добри ботови, лоши ботови, како и упатување на спам во Google Analytics. За оваа цел, треба да поставите нефилтрирани погледи и да ги запознаете изворите на вашиот сообраќај. Треба да ги знаете триковите за разликување на добри ботови и лоши ботови. Можете да прилагодите голем број маркетинг стратегии за да ги максимизирате вашите шанси за добивање уникатни погледи на вашата веб-страница. Исто така, тоа е предност ако се прават различни филтри за внатрешни и надворешни извори на сообраќај. Можете да блокирате неколку IP-адреси кои изгледаат сомнително и немаат никаква врска со автентичноста. Во случај на зомби ботови, треба да ги филтрирате со откривање на нивната локација и стапалки. За ова, ќе треба да знаете сè за нивниот извор и да продолжите со чекорот за создавање стапало Source .

November 28, 2017