Back to Question Center
0

Semalt: Кои се копчињата за веб-страница и Darodar ботови и како да ги блокираат?

1 answers:

Кога поминувате низ извештајот за сообраќај на Google Analytics, една од работите што треба да се забележи е извор на очигледниот сообраќај. Понекогаш, некои од изворите можат да генерираат значително количество на сообраќај од другите. Со поблизу изглед, може да се забележи дека бројот упатува од овие две: darodar.com, и buttons-for-website.com - my computer rent. Освен што се појавуваат на извештаите на ГС, постои шанса никогаш порано да не сте слушнале за овие локации и сте љубопитни што знаете зошто тие носат толку голем сообраќај.

За да го резимираме ова, двата домени користат тактика позната како referrer spam. Макс Бел, водечки експерт од Семалт , објаснува дека идејата за упатување спам е дека сајтовите добиваат да генерираат многу линкови до еден домен од одредена страница што сакаат да ја промовираат. Кога пребарувачите ги пребаруваат дневниците, ги наоѓаат овие референции и ги вклучуваат во финалните извештаи. Недостатоци на ова е дека ниту еден од сообраќајот не е валиден и може да го смени начинот на кој ги донесува одлуките за веб-страницата.

Бидејќи сите врски укажуваат на одредена локација, сопственикот може да биде љубопитен за тоа зошто местото се однесува на толку голем сообраќај. Откако ќе кликнат на URL-то во извештаите на ГС, тој пренасочува кон веб-страницата на реферерот, која потоа се преведува како нова посета. За местото на спамирање, хитовите што ги добива од доверчивите сопственици се органски.

За среќа, не постои вистинска закана на веб-страницата. Како што е наведено претходно, тој ги поништува сите собрани податоци во врска со сообраќајот на страницата, бидејќи се меша со бројот. Резултатот е искривен извештај кој не ја слика вистинската слика за тоа што се случува со сајтот. Вообичаено, стапките на отскокнување се 100% со време на нула на лице место.

Би било императив да ги блокираме копчињата за веб-страница и дародар за да добиете пореална слика за перформансите на сајтот. Повеќето од написите поврзани со расчистувањето на проблемот ја опишуваат употребата на релативно нова функција "Филтрирање на бот" во Google анализи. Во поставките за Преглед, Google додаде едноставен квадратче кое корисникот може да одлучи да провери или да остави непроверен. Од искуството со оваа опција, заклучокот на овој член претпоставува дека опцијата за филтрирање на бот не ги филтрира двата препорачува спамери: darodar..com, и buttons-for-website.com.

Подобар метод за блокирање на копчињата за веб-сајт и дародар од давање на несакана сообраќај е да користи сопствен филтер. Користете ја следнава постапка:

1. Отворете Google Analytics и кликнете на табулаторот Admin.

2. Опцијата View, која се појавува во десната колона, треба да прикаже подмени каде што има прашува "Креирај нов преглед". Експертите советуваат за создавање на сопствен филтер под преглед, така што на крајот на процесот, останува еден нефилтриран поглед кој ги има сите сурови податоци за да направи споредби.

3. Дајте му на филтерот име.

4. Во табулаторот Филтри, изберете ја опцијата + Нов филтер.

5. Користете го различното име за новиот филтер.

6. Типот на филтерот треба да биде прилагоден.

7. Користете референца во полето Филтер под Исклучи и внесете го името на првиот реферер (копчиња за веб-страница).

8. Зачувај.

9. Повторете од чекор 5 за darodar.com.

November 29, 2017