Back to Question Center
0

Semalt: Збогум, ботови и пајаци!

1 answers:

Извештајот на Google Analytics за веб сообраќај е предност за сопственикот на веб страната. Меѓутоа, понекогаш може да биде бесконечна битка меѓу доброто и лошото. Некои луѓе можеби не се свесни за фактот дека некои од податоците за сообраќајот содржани во извештајот на Google Analytics доаѓаат од роботи - wedding hats new. Онлајн ботови и пајаци се зад искривени податоци извештаи во ГС. Тие имаат потенцијал да влијаат на тоа како податоците се отсликуваат, што може да биде штетно за здравјето на маркетинг кампањата и последователните одлуки.

Рос Барбер, Семалт Менаџер за успех на купувачи, смета дека сопствениците на сајтови не треба да се грижат многу, бидејќи постои начин да се открие и да се ослободи од сообраќајот генериран од пајаци и ботови. Тоа значи дека информациите обезбедени од Google Analytics ќе бидат многу посигурни по спроведувањето на овие задачи.

Не постои одреден начин да се спречи спам бот да стигне до веб-страница. Дури и така, постои начин на кој корисниците можат да го исклучат сообраќајот на спам и пребарувачки бот од извештаите. Голем процент од овие ботови се подложни на овие методи. По успешната имплементација, може да се зголеми вредноста и веродостојноста на алтернативниот број на регистрирани посети.

Користењето на информации од извештај за бесплатни ботови го прави поверодостојно. Исто така, им овозможува на сопственикот да ги провери платформите за посетители. Врвови и корита стануваат очигледни и се појасни во графиконите што се создадени.

Google Analytics користи JavaScript. Тоа беше тешко за ботови за пребарување и спам за да ползи JavaScript. Како што технологијата продолжува да се развива, исто така се развива програмерите. Сега, спам-ботови можат да забележат слабости во JavaScript, како и да ги индексираат за информации. Постојат неколку ботови кои Google Analytics ги исклучува од својата анализа. Сепак, има и добар број на корисници на спамирање на веб-сајтови и кршење на сервери, што значи дека тие се уште ќе се појават во податоците за анализата

Како да ги исклучите ботови на пребарувач во Google Analytics?

Сега е можно да се филтрираат податоците од сообраќајот на веб-страница, за да се види кој од нив е од природна човечка активност и она што доаѓа од спам и ботови за пребарување. Моќта да се направи ова лежи во рамките на функцијата за да се исклучат сите хитови од познати ботови и пајаци. Ова е полето за избор во делот за администрирање View во GA.

Чекори за следење за исклучување на сите познати ботови и пајаци

  • Креирајте "тест" приказ во сопственост на Google Анализа

Тој им овозможува на корисникот да ги изврши промените што ги сака, додека го одржува интегритетот на нивните оригинални податоци во главниот изглед. Исто така делува како извор на споредба, така што сопственикот може да ги идентификува промените што се случуваат. Со задоволителни резултати, сега исклучувајте ги ботови од главниот изглед.

  • Елиминирање на ботови и пајаци

Одете до делот Администратор на алатката Google Analytics, изберете поставувања за преглед и проверете ја опцијата за исклучување на сите хитови од ботови и пајаци. По завршувањето на ова, сообраќајот сега ќе биде ослободен од сите пребарувања и спам бот сообраќај, што го прави полесно и појасно да известуваат за човечкиот сообраќај.

  • Креирај забелешки

Креирајте забелешки во графиконите на GA за да забележиш каков било сообраќај се намалува по исклучувањето на сообраќајниот бот.

Заклучок

Еден може да забележи падови на сообраќајот што зависат од количината на сообраќај генериран од ботови. Приказот на тестот и главниот преглед ќе помогнат да се утврди каде сообраќајот се намалува, со што известувањето станува посигурно.

November 28, 2017