Back to Question Center
0

Совети од Семалт: Како да се идентификуваат фишинг измама

1 answers:

Фишинг е обид на измамниците да се обидат да ги измамат непознатите корисници. Тие ги прикријат своите пораки да личат на оние од легитимните компании, а потоа да ги измамат луѓето да ги дадат своите детали, а со тоа и да ги искористат за кражба на идентитет. Некои од деталите насочени како BT корисничко име или лозинка - systems it support & consultancy. Важно е да се напомене дека БТ никогаш не прашува за приватни информации или дури и банкарски детали без причина. Исто така, БТ-пораките никогаш немаат прикачувања.

Високата менаџер за успех на клиентите, Јулија Вагнева, Селталт , ги советува сите интернет корисници да бидат секогаш во потрага по такви сигнали како што укажуваат на потенцијална измама.

Како да напишете Phishing Email

Пораките кои инсистираат на верификација на корисник или да побараат лични информации се сомнителни, а корисниците треба да ги избегнат. Тие ги имаат следниве форми:

  • Непредвидени електронски пораки кои обезбедуваат премногу добри за да бидат вистински понуди
  • Е-пошта врска која пренасочува на веб-сајт, кој бара од еден да се потврди детали на сметка.
  • Измамниците создаваат наратив што вклучува итност да ги намами жртвите.
  • Секогаш користете внесени адреси, а не оние вградени во е-пораки.
  • Анализирајте ја точноста на граматиката и сликите што се користат во е-поштата.

Чекори за преземање на е-пошта за е-пошта

преземената активност зависи од тоа како корисникот ја отвори е-поштата. Одделот задолжен да се справи со фишинг пораки на БТ користат phishing@bt.com ако некој сака да стапи во контакт со нив.

Ако некој не е кликнал или одговорил на дадените врски, туку ја отворил е-поштата, нема причина да се грижите..Постои шанса дека нема да дојде до компромис, треба да се означи е-поштата и да се испрати до фишинг-отдел во БТ и да се ослободи од него.

Ако некој кликнал на линкот или го презел вградениот прилог, но не пополнил ништо во форма, треба да изврши проверка на вирусот и потоа да го пријави е-поштата.

Ако некој ги даде нивните детали, прво нешто што треба да направите е да го скенирате компјутерот од безбедносни причини. Потоа, повторно осигурајте ја БТ-сметката бидејќи може да има шанса за компромис. Постојат водичи за тоа како да се справите со компромитираните сметки и пораки. На страната на клиентот, менување на лозинки и експерти препорачуваат користење на уникатен за секоја сметка. Банките бараат известувања да значат каква било невообичаена активност, ако некој веќе ги даде своите банкарски податоци. Конечно, пријавете ја е-поштата до одделот за фишинг.

Кој добива фишинг-пораки?

Има блиски до 37,3 милиони корисници кои добиваат фишинг-пораки според статистичките податоци од 2012 и 2013 година. Најверојатно објаснување е дека постојат различни начини на кои scammers ги користат за добивање кориснички пораки за да ги користат нивните фишинг потфати. Тие користат автоматски ботови, лажни веб-сајтови, хакирање на оригинални веб-бази на податоци, купување листи од други измамници, преправајќи се дека се веб-страници што ги спречуваат фишинг-пораките. Примањето на таква е-пошта не го става корисникот на ризик, тоа е преземената активност по која ги става во опасност.

Заштита од фишинг активност

  • Компанијата обезбедува BT Protect, која помага да се спречи напади на малициозен софтвер на сите уреди поврзани на интернет.
  • Преземањето на BT NetProtect Plus е дополнителна предност бидејќи им дава на своите корисници известувања за можните закани, бидејќи БТ ги пренасочува сите фишинг-пораки од други корисници до тимот на NetProtect Plus.
  • Секогаш вклучете го филтерот со спам за да ги ублажите закани.
  • Осигурајте се да го ажурирате целиот веб-сајт софтвер.
  • Никогаш не одговарајте на сомнителна е-пошта.

Б.Т. Одредби за обезбедување заштита на потрошувачите

Компанијата обезбеди линк до кој корисниците можат да ги препраќаат сите сомнителни е-пошта, кои потоа ги симнуваат веднаш. Тоа помага при следење на сите веб-сајтови за кои се смета дека учествуваат во фишинг активност и ги одзема кога ќе бидат фатени во делото.

November 28, 2017